Kolorowe galaretki w pucharku, na widok których aż ciekła ślinka - pamiętacie może z dzieciństwa. Ten deser można przygotować w domu samemu i to w zdrowej wersji. Na końcu naszego artykuły podajemy przepis. Pyszny jest, jeśli zrobimy go ze świeżych, sezonowych owoców, np. z truskawek.
Co to jest kolagen?
Galaretka jest nie tylko pyszna. Jest również źródłem jakże ważnego dla naszego organizmu kolagenu. Kolagen to białko, które występuje w organizmach zwierzęcych, w tym także w organizmie ludzkim. Jest głównym składnikiem tkanki łącznej i pełni funkcję strukturalną w wielu tkankach, takich jak skóra, kości, ścięgna, chrząstki i zęby. Kolagen zapewnia wytrzymałość i elastyczność tkankom, a także bierze udział w regeneracji i gojeniu się. Kolagen wspiera regenerację uszkodzonych ścian komórkowych oraz dostarcza do organizmu lecznicze aminokwasy. Wspomagają one leczenie zespołu nieszczelnego jelita, refluksu oraz choroby Leśniowskiego-Crohna.
Kolagen - białko młodości
Kolagen bywa nazywany białkiem młodości. I nie ma w tym określeniu żadnej przesady. Ubytki kolagenu widać np., gdy przyjrzymy się kondycji skóry - staje się sucha i wiotka, a na jej powierzchni powstają zmarszczki czy bruzdy. Zmniejszenie ilości kolagenu w organizmie może przejawiać się także osłabieniem i łamliwością włosów. W pewnym momencie pojawiają się również bóle stawów i problemy z krążeniem.
Co to jest żelatyna?
Żelatyna to gotowana forma kolagenu, która jest łatwym i wygodnym sposobem na dostarczenie aminokwasów zawartych w kolagenie organizmowi. Galaretki zawierające kolagen to idealny, naturalny suplement. Jeśli będziemy regularnie jeść galaretki bogate w kolagen, poprawimy kondycję włosów, paznokci, skóry i stawów.
Kolagen w jedzeniu - gdzie go znajdziemy?
Poziom kolagenu w organizmie jest uzależniony nie tylko od wieku, ale też stosowanej diety. Kolagen znajdziemy między innymi w:
- żelatynie spożywczej,
- galaretkach,
- kurzych łapkach,
- podrobach.
Pyszny deser pełen kolagenu - przepis
Na rynku jest wiele preparatów z kolagenem. Zamiast suplementów możemy jednak przygotować sobie pyszna bombę kolagenową w domu. Proponujemy zdrowy i odżywczy deser. Przygotujemy go z owoców i żelatyny. Czyli robimy kultową galaretkę z czasów PRL. Można ją podać z sosem waniliowym lub z bitą śmietaną. Świetnie też smakuje sama, bez dodatków. Robi się ją w bardzo prosty sposób.
Składniki
- żelatyna - 3 łyżeczki na każde 0,5 litra wody
- świeże lub mrożone owoce - nie bierzemy kiwi, mango czy ananasów - zawierają składniki, które sprawią, że galaretka nie stężeje
- coś do posłodzenie - cukier, ksylitol lub erytrytol
Przygotowanie
Owoce miksujemy na mus, potem mus słodzimy i podgrzewamy - nie doprowadzamy do wrzenia! Żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie i dodajemy do musu. Dokładnie mieszamy. Przelewamy do foremek na galaretkę lub do pucharków. Pozostawiamy do ostudzenia, a następnie wkładamy do lodówki na kilka godzin, aż stężeje.