Chociaż kawa zbożowa w PRL była w każdej kuchni. Podawano ją na śniadanie, często zabielaną mlekiem. Pili ją dorośli i dzieci. Taka kawa ma doskonały smak, a nie zawiera kofeiny, dzięki czemu nie podrażnia żołądka i jest odpowiednia dla dzieci i osób starszych, które np. borykają się z wysokim ciśnieniem.

Z czego robi się kawę zbożową?

Kawa zbożowa to łagodny napój, który robi się m.in. z prażonych ziaren zbóż. Kawa zbożowa stanowi świetną alternatywę dla osób, które z różnych względów nie powinny spożywać kofeiny. Czym tak naprawdę jest kawa zbożowa i jakie są jej właściwości?

Reklama

Kawa zbożowa powstaje w procesie prażenia ziaren zbóż. To zboża takie jak żyto, jęczmień, pszenica, orkisz. Dodaje się też sproszkowany i prażony korzeń cykorii. Dodaje się też m.in. korzeń mniszka lekarskiego, topinambur, żołędzie, kozieradkę.

Reklama

Historia kawy zbożowej

Kawę zbożową wymyślili Holendrzy pod koniec XVIII wieku. Podobno inspirowali się rdzennymi mieszkańcami Ameryki Północnej, którzy pijali napój z suszonych liści ostrokrzewu. Holendrzy pierwszą kawę zbożową produkowali z palonych ziaren cykorii. Napój, który wyglądem przypominał kawę, szybko zdobył popularność. Prawdziwa kawa była bardzo droga. Wkrótce kawa zbożowa rozprzestrzeniła się w Europie.

Do Polski kawa zbożowa trafiła przez Prusy. W 1818 roku bracia Wilhelm i Ferdynand Bohm założyli pierwszą fabrykę kawy zbożowej we Włocławku. Na początku do produkcji używali cykorii, sprowadzanej z Holandii. Stopniowo cykorię zastąpiły polskie zboża - żyto, jęczmień, pszenica czy orkisz. Wielką popularność kawa zbożowa zdobyła podczas I wojny światowej.

Prozdrowotne właściwości kawy zbożowej

Kawa zbożowa dostarcza organizmowi m.in. sporo błonnika korzystnie wpływającego na przemianę materii, selen i magnez oraz witaminy z grupy B. Dodawana do kawy zbożowej cykoria zawiera inulinę, która dba o prawidłową florę bakteryjną w jelitach. Chodzi o takie bakterie, jak czyli Lactobaccillus czy Bifidobacterium. Kawa zbożowa jest niskokaloryczna, jeśli zostaje zalana wodą, można więc ją stosować w trakcie diety odchudzającej.

Kawa zbożowa a cholesterol

Systematyczne picie kawy zbożowej pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu, poprawi stan i funkcjonowanie układu nerwowego i usprawnia działanie układu pokarmowego. Ze względu na zawartość polifenoli kawa zbożowa ma właściwości antyoksydacyjne, które hamują procesy starzenia się organizmu.

Kto nie powinien pić kawy zbożowej

Kawa zbożowa ma wysoki indeks glikemiczny, czyli nie powinny jej pić osoby zmagającym się z cukrzycą. Zawiera gluten, nie jest więc wskazana dla osób chorujących na celiakię.