Blok czekoladowy nazywano też czasem "blokiem kryzysowym". Czekolada była na kartki, a czasem chciało się zjeść coś słodkiego i dobrego. Blok czekoladowy przygotowuje się z prostych składników. Po prostu nie może się nie udać.
Kilka składników i gotowe
Mamy przepis na blok czekoladowy z czasów PRL, znaleziony w babcinym zeszycie. Podstawa to kakao i mleko w proszku. To był hit PRL. Ten deser można było wzbogacić rodzynkami lub orzechami. Powstawała wtedy wersja luksusowa.
Przepis na blok czekoladowy z czasów PRL
Składniki
- 200 g margaryny lub masła,
- 3 czubate łyżki kakao,
- 1 szklanka cukru pudru,
- 50 ml wody,
- 1 i 3/4 szklanki mleka w proszku,
- ok. 200 g pokruszonych herbatników,
- rodzynki lub orzechy,
- esencja waniliowa lub cukier waniliowy
Przygotowanie
W garnku rozpuszczamy wymieszane masło, kakao, cukier i wodę. Gotujemy przez kilka minut na niewielkim ogniu. Przelewamy masę do miski i czekamy, aż trochę przestygnie. W tym czasie łamiemy herbatniki na małe kawałki. Potem do masy stopniowo dodajemy mleko w proszku i miksujemy na najmniejszych obrotach. Na koniec wsypujemy do masy herbatniki i bakalie, mieszamy łyżką. Masę przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy w lodówce do stężenia. Smacznego.