Wydaje się, że przygotowanie wątróbki to nic trudnego. Smażymy i już. Jest jednak małe ale - idealnie przygotowana wątróbka powinna być miękka i soczysta. Wysmażona na podeszwę nie będzie smakować nikomu. Podpowiadamy kilka trików sprawdzonych przez lata.

Czy wątróbka jest zdrowa?

Obalamy wątróbkowe mity. Otóż wątróbka jest zdrowa. To skarbnica witamin i składników mineralnych. Zawiera duże ilości witamin A, B2, B12, żelaza, cynku i folianów. Zalecana jest więc osobom, które mają niski poziom żelaza we krwi oraz niedobory kwasu foliowego.

Reklama

Suplementy czy wątróbka?

Odpowiedź na pytanie, co lepsze - suplementy czy wątróbka jest prosta i brzmi - wątróbka. Żelazo z wątróbki jest lepiej przyswajalne niż żelazo z suplementów. Wątróbka zawiera żelazo hemowe, które organizm przyswaja łatwiej niż żelazo niehemowe, które znajduje się w większości suplementów.

Niedobory żelaza

Żelazo jest jednym z kluczowych pierwiastków dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Niedobór żelaza może wywoływać uciążliwe objawy, jak zmęczenie, senność, nadmierne wypadanie włosów, bóle głowy, może również prowadzić do anemii. Żelazo hemowe to forma żelaza, która występuje w produktach zwierzęcych - mięso, ryby, wątróbka - i jest lepiej przyswajana przez organizm.

Co się dzieje, gdy jemy wątróbkę?

Ze względu na wysoką zawartość składników odżywczych wątróbka może wspomagać funkcjonowanie narządu wzroku, gospodarki hormonalnej i ośrodkowego układu nerwowego, jak również poprawiać jakość męskiego nasienia oraz chronić przed rozwojem anemii.

Czy wątroba zatrzymuje toksyny?

Wiele osób unika jedzenia wątróbki, ponieważ myślą, że wątroba, czyli narząd, który oczyszcza i filtruje krew z toksyn, musi być zanieczyszczona. Nic bardziej mylnego. Wątroba faktycznie usuwa z z krwi toksyny, ale nie zatrzymuje ich.

Przepis na pyszną wątróbkę drobiową, znaleziony w zeszycie z czasów PRL

Przyrządzenie wątróbki, która będzie smakowała tak dobrze, jak za dawnych lat nie jest trudne. Trzeba jednak wiedzieć, co i jak. Tak przygotowaną wątróbkę podajmy z surówką z kiszonej kapusty posypaną zieloną pietruszką albo z ogórkami kiszonymi. Do tego kasza gryczana i pyszny oraz bardzo zdrowy obiad wjeżdża na stół.

Składniki

  • 500 g wątróbki drobiowej,
  • 3-4 cebule,
  • olej roślinny lub smalec,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • sól i pieprz
Reklama

Przygotowanie

Dokładnie płuczemy wątróbkę, osuszamy ręcznikiem papierowym i czyścimy z błonek. Kroimy mięso na mniejsze kawałki. Uwaga! Wątróbki nie solimy przed smażeniem, bo będzie twarda. Obtaczamy wątróbkę w mące pszennej. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Podsmażam cebulę na odrobinie oleju lub smalcu aż do momentu, gdy stanie się szklista. Zdejmujemy podsmażoną cebulę z patelni i dodajemy więcej tłuszczu na patelnię. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię wątróbkę obtoczoną w mące. Smażymy wątróbkę bez przykrywki, często mieszając, aż mięso stanie się miękkie. Odlewamy nadmiar tłuszczu z patelni. Ponownie wrzucamy podsmażoną cebulę na patelnię z wątróbką i smażymy wszystko przez kilka minut, aby połączyły się smaki. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem wedle własnego uznania. Podajemy wątróbkę z ulubionymi dodatkami. Smacznego!