W czasach PRL panie domu potrafiły wyczarować coś z niczego. Tak było chociażby z deserami i ciastami. Słodycze rodem z PRL często powstawały z tego, co akurat było pod ręką albo co udało się dostać.
Słodkie ziemniaczki. Hit rodem z PRL bez pieczenia
Obok takich deserów rodem z PRL jak kogel-mogel, krem sułtański czy sernik na zimno, jednym ze słodkich hitów poprzedniej epoki były ciastka o wdzięcznej nazwie słodkie ziemniaczki. Teciasteczka rodem z PRL są bardzo łatwe w przygotowaniu a co najważniejsze nie trzeba ich piec.
Do przygotowania tych ciastek rodem z PRL czyli słodkich ziemniaczków wystarczy użyć tego, co mamy w kuchni. Można je z powodzeniem zrobić z resztek biszkoptu lub herbatników. Do słodkich ziemniaczków, czyli ciasteczek rodem z PRL można dodać orzechy, suszone owoce lub konfiturę. Jak zrobić słodkie ziemniaczki? Oto szybki i prosty przepis na deser rodem z PRL.
Słodkie ziemniaczki - przepis - składniki
- 400 g herbatników,
- garść posiekanych orzechów włoskich,
- 250 g masła,
- 2 łyżki wódki (zamiast wódki może być spirytus albo rum),
- 5 łyżek mleka,
- 3 łyżki kakao,
- 4 łyżki cukru pudru,
- wiórki kokosowe do obtoczenia.
Słodkie ziemniaczki - przepis - przygotowanie
- Masło rozgrzać w garnku. Gdy się roztopi, dodać cukier puder, kakao i mleko. Do czekoladowej masy dodać pokruszone na miazgę herbatniki, orzechy i opcjonalnie rum.
- Gdy wszystko się dokładnie połączy, zdjąć z palnika i pozostawić do ostygnięcia. Z zimnej masy uformować kulki i obtoczyć je w wiórkach kokosowych.
- Włożyć ziemniaczki do lodówki na minimum trzy godziny.