Dbamy o zdrowie, ćwiczymy, spacerujemy, bierzemy suplementy. Ale czy faktycznie trzeba wydawać fortunę na drogie i nie zawsze skuteczne witaminy? Wiadomo, czasem trzeba wspomóc się tego typu preparatami. Najlepiej jednak sięgnąć po zdrowe i pyszne jedzenie. Dzięki temu będziemy najedzeni i zdrowi.
Wartości odżywcze kaszy gryczanej
Kasza gryczana to prawdziwa skarbnica wartości odżywczych, m.in. białka, błonnika, witamin i minerałów. W 100 gramach kaszy gryczanej jest około 343 kcal, 13 g białka, 72 g węglowodanów - w tym 10 g błonnika - oraz 3,4 g tłuszczu. Kasza gryczana jest dobrym źródłem magnezu, żelaza, cynku, potasu i witamin z grupy B.
Co się dzieje, gdy jemy kaszę gryczaną?
Serce lubi kaszę gryczaną, ponieważ jest bogata w błonnik, który pomaga obniżyć poziom cholesterolu LDL, czyli tego tzw. złego cholesterolu. Zawiera minerały takie jak magnez i potas, które pomagają regulować ciśnienie krwi.
Czy kasza gryczana jest bezglutenowa?
Tak, kasza gryczana nie zawiera glutenu. Kasza gryczana uzyskiwana jest z gryki, która nie jest zbożem. Należy do tej samej rodziny co szczaw zwyczajny i rabarbar ogrodowy.
Kasza gryczana na zdrowe włosy i paznokcie
Kasza gryczana świetnie działa na kondycję włosów i paznokci. Jest bowiem bogatym źródłem witaminy z grupy B, magnezu, żelaza i cynku.
Jak dobrze ugotować kaszę gryczaną? Przepis z zeszytu babci z PRL
Przygotowanie kaszy gryczanej jest proste i wcale nie zajmuje wiele czasu. Unikajmy jednak gotowania kaszy gryczanej w plastikowych woreczkach. Wtedy plastik przedostaje się do jedzenia. Najlepiej jest gotować kaszę gryczana w niewielkiej ilości lekko osolonej wody - proporcja kaszy do wody to zazwyczaj 1:2, czyli jedna miarka kaszy na dwie miarki wody. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem, aż kasza gryczana wchłonie całą wodę.
Z czym podawały kaszę gryczaną nasze mamy i babcie?
Nasze mamy i babcie chętnie podawały kaszę gryczaną okraszoną masłem. Do tego zsiadłe mleko, jajko sadzone i np. buraczki. I pyszny obiad gotowy w kilka chwil. Kasza gryczana wyśmienicie smakuje z sosem grzybowym, z gulaszem lub np. duszonymi cynaderkami.