Zupa nylonówka to pyszne danie, które można zrobić z kilku składników. Robi się ją na bazie warzywnego bulionu. To lekka, bezmięsna zupa, którą często podawano w tzw. dni bezmięsne na stołówkach - mięsa brakowało, z obiad trzeba było zjeść. Nylonówka była tania i pożywna. Można powiedzieć, że to pyszna zupa dietetyczna.
Dlaczego nylonówka tak się nazywa?
Skąd nazwa zupa nylonowa lub nylonówka? Najprawdopodobniej chodzi o efekt, który wywołuje ugotowana w zupie kasza manna - powierzchnia zupy ma przypominać pończochowe rajstopy. Nie jest to może bardzo apetyczne porównanie, ale sama zupa jest pyszna. Zwłaszcza gdy przygotujemy ją z młodych warzyw. Nylonówka jest idealna na szybki obiad.
Przepis na nylonówkę - przebojową zupę z PRL
Składniki
- 4 młode ziemniaki,
- 2 młode marchewki,
- 1 mała biała cebula,
- 1 korzeń młodej pietruszki,
- Biała część młodego pora,
- 1/2 młodego selera,
- 4 łyżki kaszy manny,
- dwa listki laurowe
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
Warzywa myjemy i obieramy. Drobno siekamy cebulę i por. Ziemniaki kroimy w drobną kostkę. Pietruszkę, marchewkę i seler ścieramy na tarce o dużych oczkach. Warzywa wrzucamy do garnka i 1,5 litra wody. Gotujemy ok. 20 minut, aż warzywa zmiękną. Potem zupę zasypujemy kaszą manną - robimy to stopniowo, żeby nie powstały grudki. Gotujemy jeszcze ok. 10 minut, aż kasza się ugotuje - w trakcie gotowania mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Przed podaniem możemy posypać zieloną pietruszką lub koperkiem. Smacznego! Zupa nylonówka, czyli przebój PRL, gotowa.