Tak niewiele trzeba do pełni szczęścia - ulubiony makaron, truskawki i śmietana. Oczywiście przyda się trochę cukru. Są dwa sposoby podawania makaronu z truskawkami - albo na ciepło, albo na zimno. Jedno jest pewne - to jest pyszne. Cudowny, pachnący comfort food z dzieciństwa.

Przysmak prosto z PRL

W PRL jadano prosto i smacznie. Nasze zabiegane mamy i babcie starały się wyczarowywać pyszne dania prawie "z niczego". Śmietana i makaron były dostępne, truskawki też. Bywało, że cukier był na kartki, ale jakimś cudem każdy miał zapasy. Makaronem z truskawkami zajadały się też dzieci w przedszkolach, szkołach i na koloniach letnich.

Reklama

Przygotowanie makaronu z truskawkami

Składniki

  • 250 g makaronu - mogą być grube wstążki, świderki, kolanka lub piórka (penne), albo inny ulubiony makaron. Zdecydowanie nie używamy spaghetti
  • 400 g świeżych truskawek bez szypułek,
  • 300 g śmietany 18 proc. lub jogurtu naturalnego, świetny będzie jogurt grecki
  • 2 łyżki cukru,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

Przygotowanie

Truskawki myjemy, osuszamy, pozbawiamy szypułek i kroimy na ćwiartki. Można też truskawki rozgnieść widelcem. Jeśli są duże - np. na ósemki. Śmietanę mieszamy z cukrem i cukrem waniliowym. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Makaron odcedzamy i - tu są dwie szkoły. Jedni polewają śmietaną i posypują truskawkami ciepły makaron, inni - wolą makaron chłodniejszy. Można też posypać makaron z truskawkami twarogiem.