Irena Santor to niekwestionowana dama polskiej sceny muzycznej. Przez wiele lat zachwycała swoim głosem i występami. Choć jest na emeryturze, wciąż pojawia się publicznie i od czasu do czasu występuje przed swoimi fanami.
Irena Santor to "pierwsza dama polskiej sceny". Gustuje w nietypowej potrawie
"Pierwsza dama polskiej piosenki" ma na swoim koncie wiele przebojów, które od lat cieszą się niesłabnącą popularnością. Wśród nich są takie piosenki jak:
- "Już nie ma dzikich plaż"
- "Kawiarenki"
- "Tych lat nie odda nikt"
- "Powrócisz Tu"
- "Embarras"
Okazuje się, że "pierwsza dama polskiej piosenki" prywatnie jest smakoszką. W rozmowie z bydgoską "Gazetą Wyborczą" Irena Santor wyznała, że uwielbia danie, które pamiętają głównie osoby po 80..
Przez wiele lat potrawa ta budziła u wielu Polaków obrzydzenie. Niektórzy do dziś nie wezmą jej do ust, choć wraca i podawana jest w wielu ekskluzywnych restauracjach.
Irena Santor uwielbia to danie. Wiele osób, by nie tknęło
Okazuje się, że Irena Santor uwielbia danie, które miała okazję jeść w Bydgoszczy. Bydgoszcz kojarzy mi się absolutnie z hotelem "Pod Orłem", gdzie cały wystrój pokojów był przedwojenny. Pamiętam takie duże wanny - wspomniała artystka.
Tym daniem jest móżdżek. No, i, jakie tam było jedzenie! O Boże, nie do zapomnienia! Było tam wszystko, czegoś dziś nie można jeść. Na przykład móżdżek. Jezus, jakie dobre... - zachwycała się Irena Santor.Tego się podobno teraz nie je. Nie wiecie w ogóle, co to jest?! Rarytas! - mówiła z entuzjazmem.
Przepis na ulubione danie Ireny Santor
Składniki:
- 500 g móżdżku wieprzowego
- 1 cebula
- 2 jajka
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka octu
- sól, pieprz
- natka pietruszki
Sposób przygotowania:
Przygotowanie móżdżku: Mózg umyj dokładnie, oczyszczając go z błon. Blanszowanie: Zagotuj wodę z solą i octem. Wrzuć móżdżek i gotuj przez około 5 minut. Dzięki temu stanie się bardziej delikatny. Szklenie cebuli: Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na oleju. Smażenie móżdżku: Pokrój móżdżek na mniejsze kawałki i dodaj do zeszklonej cebuli. Smaż przez kilka minut. Dodatek jajek: Wbij jajka na patelnię i delikatnie mieszaj, aż się zetną. Doprawienie: Dopraw solą, pieprzem i posyp posiekaną natką pietruszki.